Ofta hör jag uttrycket "vårt livs största affär" och det brukar vara köparnas ord. Att få vara med som mäklare i den affären är både ansvarsfullt och inspirerande.
 
Jag jobbar för att säljaren ska få bästa möjliga pris. Men lika viktigt är att du som köpare blir nöjd. Jag gör allt jag kan för att se till att båda parter, du och säljaren, ska få korrekt information så att allt blir rätt och känns bra. Både när du köper och i framtiden.
 
Det är ett stort beslut och mycket att tänka på. Förbered dig lite genom att läsa vidare. Och genom att kontakta oss och berätta vad du söker!

Förberedelser

Det är inte alltid så lätt att hitta hem... 
Hur och var vill du bo? Vilka krav är viktigast och vad kan du ge avkall på?
Fönstershoppa gärna på internet www.hemnet.se där våra objekt och hela den övriga mäklarkårens utbud finns.

Finansiering

Vad får det kosta?
En kärnfråga som både vi och din bank kan hjälpa till att reda ut. Den viktigaste förberedelsen är lånelöftet, att du vet hur mycket du kan låna och vilken månadskostnad plånboken tål. Vi gör gärna en personlig kalkyl utifrån dina förutsättningar. Har du en bankkontakt så be dem räkna på dina lånemöjligheter. Vill du ha tips på var du kan låna har jag goda kontakter i alla de lokala bankerna och ytterligare någon på distans.

Visning

När du vet var och i vilket prisläge du ska rikta intresset, då är det dags att gå på visning och se på något lämpligt objekt. Jag  sköter visningarna åt våra säljare. I vårt fall är det inte öppna visningar utan efter tidsbokning. Detta gör att jag kan ge dig lite egen tid om det är något särskilt du intresserar dig för eller vill fråga om.

Har du anmält intresse efter visningen har vi fortsatt kontakt. jag står till tjänst om du behöver råd och hjälp för att ta beslut. Du vill kanske ha en aktuell boendekostnadskalkyl, tips på finansiering eller stämma av vilket värde din nuvarande bostad har.

Budgivning

Om det finns flera spekulanter som vill köpa kan det bli budgivning. Formen för budgivning kan variera och det är säljaren som avgör hur den ska läggas upp. 

Det kan vara sluten budgivning med skriftliga anbud som vi bara redovisar till dig som säljare. Detta är vanligast när det gäller jord- och skogsfastigheter.  Är det en villa eller bostadsrätt är det vanligast med öppen budgivning där jag fortlöpande redovisar buden för dig och för dem som deltar. Budgivningen kan ske som sms-budgivning för snabb information eller genom personlig kontakt med varje budgivare som deltar.  

Det finns inga lagstadgade regler för hur budgivning ska gå till. Det är alltid säljaren som bestämmer och som slutligen avgör vem som blir köpare. Högsta budet behöver inte leda till affär, även om det ofta blir så. 
Som mäklare följer jag de direktiv som finns, d v s dokumenterar alla budgivare och deras bud. Budlistan överlämnas till säljare och köpare när köpet är klart.

Besiktning

Jag  rekommenderar en tilltänkt köpare att besiktiga fastigheten eller lägenheten innan köpet är klart. Som  köpare är du skyldig att upptäcka de fel som går att upptäcka och det står dig fritt att välja hur. Jag råder till att anlita en professionell besiktningsman som gör en sakkunnig bedömning av byggnadernas skick. 

Som blivande köpare kan du välja att besiktiga innan köpekontraktet underskrivs eller att köpet skrivs och blir bindande först sedan besiktningen är gjord.

Köpekontrakt

När båda parter är överens sammanställer jag köpekontraktet. Där står allt väsentligt som reglerar köpet. Vi träffas och går igenom innehållet och tar upp de frågor parterna kan ha.

Först när köpekontraktet är undertecknat är fastigheten såld.

Då betalar du som köpare handpenning, i regel 10 % av köpesumman. Jag tar hand om efterföljande bankkontakter för båda parter och ser till så att handpenningen blir betald.

Tillträde

På tillträdesdagen betalas slutsumman och affären avslutas. Jag upprättar dokumenten, t ex köpebrev, likvidavräkning och andra handlingar som behövs. Ofta går vi till köparens  bank på tillträdesdagen, där lån och annat är förberett. Tillträdet kan också genomföras på vårt kontor, i samarbete med parternas banker på distans.  På tillträdesdagen ordnar vi även så säljarens lån blir lösta och allt blir klart.